JELENTKEZÉS: írj nekünk egy emailt 2018. február 18-ig a hello@tekesek.hu-ra a választott köröd címével (több körre is lehet jelentkezni), a körtartók pedig utána felveszik veled a kapcsolatot, és egyeztettek a további részletekről.

Az elsős körök kiscsoportos foglalkozások/kurzusok, ahol TEK-hez közeli témákról olvasunk, gondolkodunk közösen. Jellemzően öt-hat alkalmasak, március elejétől nagyjából április közepéig tartanak, heti egy alkalom van, ami másfél óra hosszú. Íme a tavaszi köreink bemutatója:

ŐSZÖDTŐL WASHINGTONIG – avagy politikai beszédek, amelyek nem változtatták meg a világot (körtartók: Vida Kamilla, Papp András)

Politikai beszéd-e az őszödi beszéd? Mit lehet és mit nem lehet mondani 9/11 után az USA elnökeként? Lehet-e a politikában elegánsan veszíteni? Civil tudsz maradni, ha színpadra állsz a Kossuth téren és beleszólsz a mikrofonba? Most akkor ki, mit és miért mond az EU-ról? Miket szokás mondani, ha épp rendszert váltasz? Híres és szimbolikus(nak tartott) beszédek elemzésével és kritikai szövegek olvasásával várunk mindenkit az elsős körön –jelentkezz, és keressük meg a válaszokat együtt!

SZERINTED MI A NŐI PRINCÍPIUM? (Ruff Borbála, Berlinszky Virág, Kökéndy Flóra)

Mit jelent neked a feminizmus? Gondolkodtál már azon, hogy mi a különbség a szexmunka és a prostitúció között? Hallottad már azt a szót, hogy TERF? Lehet-e feminista a pornó? Ezen a körön különböző szövegek olvasása után arra keressük a válaszokat, hogy vajon milyen kulturális és gazdasági hátrányok érhetik a nőket.

BUDAPEST NYÁRON SOKKAL SZABADABB? (Szabó Liza, Kovács Tamás, Tóth Réka)

Mit figyelnek a térfigyelő kamerák? Mi a különbség a Starbucks, a Nemzeti dohánybolt és a Madách téri bistrok kávéja között? Hozzáad a városhoz a bulinegyed vagy elvesz tőle? Mi se feltétlenül tudjuk a választ ezekre és hasonló kérdésekre, de ezen a körön nem csak beszélgetünk róluk, hanem a városi teret használva járunk utánuk.

TOTÁLIS MŰVÉSZET – FÉLJÜNK-E A KULTÚRPOLITIKÁTÓL?
(Ország Dóra, Nagy Ákos, Sulyok Ágnes)

Hogyan változott meg Berlin építészete a náci Németország alatt? Milyen viszonyban van az egypárti diktatúra és az irodalom? Hol ér véget a művészet és hol kezdődik a propaganda? Feldolgoztuk-e már a múltat? Jelentkezzetek elsős körünkre, hogy együtt találjunk választ ezekre és ehhez hasonló kérdésekre irodalmi példákon, filmeken és múzeumokon keresztül.

HOGYAN HAJTJA A GAZDASÁGOT AZ ERŐSZAK? – Háborúk és népirtások politikai gazdaságtana (Kemény Bence, Turai Eszter)

Népirtások, koncentrációs táborok, polgárháborúk, gyarmatosítás, rabszolgaság. Milyen okok állhatnak mögöttük és hogy lehet, hogy még mindig nem haladta meg őket az emberiség? Az örök emberi gonoszság vagy a piac termékei? Néhány őrült ámokfutása vagy rendszerszintű folyamatok eredménye? Civilizációs fejletlenség vagy épp a globalizáció eredménye? Hogyan befolyásolja mindezt a média és a politika? A körre járók aktív részvételével az iskolai történelemóráról is ismerős eseményeket és folyamatokat dolgozunk fel, de az ott megszokott eseményleírás helyett megpróbáljuk őket mélyebb struktúrákba és tágabb összefüggésekbe helyezni.

Hamarosan találkozunk!