Jóléti modellek, európai válságok – könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés – a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Kollégiumának előadása

Időpont: 2018. 03.06. 19:00
Helyszín: BCE “C” (új) épület X. előadó

Andor László azonos című könyvéről:
“Az elmúlt harminc éven végigvonul a jóléti állam válságáról, végéről, reformjáról, megmenthetőségéről szóló vita. A legutóbbi évtized pénzügyi és gazdasági válsága nyomán ez a vita újabb fejezettel bővült, amely a korábban kialakult szociális modellek megrendüléséről szól. Azt a hitet, miszerint az EU segít konszolidálni a korábban kialakult jóléti kapitalizmust, az elmúlt egy-két évtized tapasztalatai megingatták. Ebben a bizalomvesztésben négy „megatrend” játszik fő szerepet: a neoliberális globalizáció, a félkész európai valutaunió, a digitális-automatizációs forradalom, valamint az EU keleti bővítése. A kötet a gazdasági válságok, valamint a politikai integráció és a társadalmi kohézió meggyengülése közötti összefüggéseket tárja fel, a válságból való kilábalás stratégiáival együtt.”

A könyvet itt lehet megrendelni: http://bit.ly/2GPgJ2O

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:
Szikra Dorottya, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa és az ELTE oktatója.
Tóth István György a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. vezérigazgatója, valamint egyetemi magántanár a Budapesti Corvinus Egyetemen. Kutatási témái: társadalomszerkezet, jövedelem eloszlás, a jóléti állam gazdaságtana, értékek és attitűdök.
Andor László közgazdász, a közgazdaság-tudomány kandidátusa, egyetemi docens, az Eszmélet című társadalomkritikai folyóirat egykori főszerkesztője, a TEK egykori tagja. 2005 és 2010 között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatósági tagja. 2010-2014 között az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa.
moderál: Szilágyi Zsófia, a Társadalomelméleti Kollégium tagja


Közzétéve: 2018-02-28
Kategóriák:
Kapcsolódó diákszervezetek: