Elsős körök a Társadalomelméleti Kollégiumban!

Az elsős körök kiscsoportos foglalkozások (kurzusok), amit tekesek tartanak érdeklődőknek. Olyan témákról tartunk elsős köröket, amik érdekelnek minket, amik érdekelhetnek titeket. Az őszi elsős köreink október közepétől indulnak (a neve ellenére nem csak elsősöknek, hanem érdeklődőknek), jelentkezni pedig október elejéig lehet (heti 1 alkalom, összesen 6 alkalom). Jelentkezni még a héten (okt 8-9-ig) a hello@tekesek.hu e-mail cimen tudtok!

“Túlélték, mégis meghaltak” – A mai magyar média helyzete (Körtartók: Ardai Marcell és Kovács Blanka)

Hogy lehet ilyen gyenge a 80 milliárdos köztévé? Szükséges-e az állami szabályozás a médiában? Mik voltak az elmúlt 28 év legnagyobb médiabalhéi? Van-e cenzúra a mai Magyarországon? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ közösen szeptembertől. Nem csak pesti srácokat várunk!

Hogyan jutottunk idáig? A rendszerváltás kritikai elemzése (Kemény Bence, Turai Eszter és Szadai Levente)

Mi változott a rendszerváltással és mi nem? Átbeszéljük, hogy milyen folyamatok vezettek Magyarország visszarendeződéséhez a világgazdaságba, voltak-e reális alternatívák erre és egyáltalán, valóban szocialista rendszernek nevezhetjük-e a rendszerváltás előtti berendezkedést. Mindezek mellett pedig összetörjük a felzárkózás és nyugat utáni kullogás öngyarmatosító mítoszát is.

Mesterséges intelligencia – veszély vagy esély? (Körtartók: Bognár Ádám és Csorba Géza)

Érdekel hogy mit hoz magával a mesterséges intelligencia fejlődése? Fel van rá készülve a társadalom? Tényleg egy olyan kor felé haladunk, ahol nincs szükségünk már államra és multinacionális vállalatokra sem, mert az algoritmusok és programok mindent elrendeznek? Ezt a témát boncolgatjuk az elsős körünkön, filmekkel, olvasmányokkal.